CARA KENALPASTI DRAIN MOTOR ROSAK ATAU TIDAK

Dalam e-Book ini, saya telah senaraikan cara mengenalpasti Drain Motor Rosak Atau Tak. Apa yang perlu anda lakukan adalah, anda hanya perlu ikut langkah-langkah di bawah untuk mengenalpasti masalah mesin basuh anda. InshaAllah panduan di bawah akan dapat membantu anda menyelesaikan masalah anda.

Apa itu drain motor? Drain motor ialah satu komponen yang berada di bawah mesin basuh, dan ia berfungsi untuk menarik stopper valve bagi menutup saluran air buang. Jadi, jika drain motor rosak dan tidak berfungsi, air tidak boleh dibuang sacara normal.

Untuk memastikan drain motor berfungsi dengan baik, anda boleh menguji komponen tersebut dengan cara setkan mesin basuh pada mode ‘spin’, kemudian tekan butang ‘start’. Sepatutnya dalam keadaan yang normal, semasa mode ‘spin’ drain motor akan hidup (menarik barrow). Rujuk video panduan yang disediakan di bawah.

Berikut ialah contoh jenis-jenis drain motor :

E-book di atas adalah sebahagian contoh dari e-Book yang berbayar. Untuk dapatkan maklumat lanjut mengenai punca air dalam mesin basuh tidak boleh di buang , di sini saya kongsikan e-book yang menceritakan ‘7 Punca Utama Air Dalam Mesin Basuh Anda Tidak Boleh Buang’. Untuk mendapatkan e-Book ini, anda hanya perlu klik ‘Beli sekarang’ di bawah.